Het ziet er nog steeds uit als nieuw


Interview met schooldirecteur Martien Tonnaer
In 2004 dacht schooldirecteur directeur Martien Tonnaer nog: “Gaat dat plaatmateriaal op termijn niet kapot? Is het wel krasbestendig en gaat de kleur niet vervagen?” Nu dertien jaar later bezoeken we zijn school De Horst opnieuw en wat blijkt: “Het ziet eruit alsof het gisteren is aangebracht.”

Een open, warme uitstraling


“De school bestaat al veertig jaar en onze oude locatie beviel ons eigenlijk nog prima, maar op een gegeven moment zat de conciërge meer op het dak dan ín de school. In 2004 was het toch echt tijd voor nieuwbouw en samen met de architect hebben we toen een behoorlijk traject doorlopen. We wilden een open uitstraling, warme kleuren en een functionele inzet. Verder hadden we een bepaald aantal vierkante meters, een bepaald budget en daar gingen we mee aan de slag.”

Verbinding binnen-buiten


“Onze architect kwam met het idee voor Massief NT-platen van Plastica. Daar hadden ze vaker mee gewerkt bij scholen. Wij vroegen ons toen eerst nog wel af of het duurzaam was en of de kleur niet zou vervagen, maar de architect haalde ons over en we kozen buiten én binnen voor dezelfde warm gele platen. Dat past ook bij de visie van onze school: dat de binnenkant en de buitenkant met elkaar in verbinding zijn en dat je aan de buitenkant niet iets anders laat zien dan dat je vanbinnen bent. Die verbinding van binnen-buiten valt mensen direct op als ze hier voor het eerst zijn en verder zorgt het ook voor een heel rustig en goed gevoel.”

Bijdragen aan de sfeer


“We hebben natuurlijk heel bewust voor warm geel gekozen en niét voor spierwitte muren of felle, onrustige kleuren. Een kleur mag niet overdonderen en onze kinderen ervaren nu inderdaad een stuk rust door de gebruikte kleuren in het gebouw. De kleuren, constructies en materialen dragen voor een belangrijk stuk mee aan de sfeer en de uitstraling van de school. De draagbalken die je binnen en buiten ziet laten zien hoe het gebouw is opgebouwd, de metalen plafonds laten je als het ware binnenkijken in de constructie en we hebben ook veel glas. Dat transparante past bij de gedachte van onze school: helder laten zien wat je doet en kinderen de ruimte laten ervaren.”

Aansprekend en uitnodigend


“Als ik erover nadenk… we hebben eigenlijk nog nooit een kritische reactie gehad. Mensen reageren juist heel leuk. Ze vinden de kleur aansprekend en ze raken de platen binnen aan. Dat zie je ook bij de kinderen. Ze lopen niet met de handen langs de muren, maar wél langs de platen. Alsof die uitnodigen om aan te raken.”

“En nu na al die jaren ziet het er nog uit als nieuw. Er verandert niets aan. De kleur blijft exact hetzelfde, ook buiten. Er komen geen krassen op… het lijkt wel of dit materiaal onverwoestbaar is. Destijds was ik bang dat het zou verkleuren of zou slijten, dat zie je immers toch wel vaak bij kunststoffen. Maar de architect zei al dat we daar absoluut niet bang voor hoefden te zijn en dat het plaatmateriaal jaren en jaren zou meegaan. En daar heeft hij gelijk in gekregen; het ziet er nog uit alsof het gisteren is aangebracht. Al met al hebben we hier een heerlijk gebouw, ook dankzij deze platen.”

Bron: Plastica

Meer nieuws